deundeJobs

Azi mi-am făcut propria platformă de a-mi căuta job. Fără alte introduceri vă prezint:

deundeJobs

Singura platformă care oferă FEEDBACK după un șir de 4 filtre de selecție pentru un amărât de job entry-level. Cum adică singura platformă care face asta? Daa! Ferească Dumnezeu să sune recruiterul înapoi pentru feedback. Chiar am impresia în momentul ăsta că le e frică să sune candidatul să-l refuze și mă amuză tare treaba asta. Mai mult decât atât mi se pare că se țin interviuri doar ca să mai facă și HR-ul ceva…

O să-mi vărs frustrarea pe situația asta pentru că nu sunt singurul student care își caută un job acum și cu siguranță nu doar studenții sunt în situația asta.

Ok, bun. Acum vreo 2-3 luni am început să îmi caut din nou un job pentru că mă plictiseam și aveam nevoie de ceva să îmi ocupe timpul. Chiar nu sunt genul care să stea degeaba, vreau să mă simt ocupat, plus că dacă mai învăț ceva e tocmai bine. Zis și făcut, încep căutarea.

METODA 1 – Prieteni și cunoștințe (rată de succes 28,5%)

M-a dus pe mine capul să întreb întâi prieteni, cunoștințe și să văd poate prind ceva. A mers… să trimit CV-ul… Atât. Nimic nou, am rămas doar cu CV-ul trimis și cam atât.

METODA 2 – Site cu joburi (rată de succes 34,4%)

Unde mai bine decât pe prea bine cunoscutele site-uri cu joburi. Dar ce crezi? Am avut succes acolo? Dacă aveam, probabil eram angajat acum! Glumesc și fac haz de necaz, însă lucrul cu mare m-am ales de pe urma experienței cu site-urile astea e că acum primesc oferte de joburi mama mama… Sub formă de newsletter. E foarte enervant că tu ajungi să primești niște poziții pe care probabil nici ăia de la HR nu știu ce vor exact.

METODA 3 – LinkedIn (rată de succes 84,8%)

Băi, nu știu ce a fost cu mine atunci, dar am avut cea mai inspirată idee și vreau să vă încurajez să faceți asta pentru că funcționează (aproape în toate cazurile sau cel puțin în majoritatea ai un răspuns).

Nu te gândi că am aplicat pe LinkedIn Jobs, altă prostie și aia. Nope! Am zis că dau mesaj direct oamenilor de HR. Guess what? Tipele de pe HR chiar îți răspund pe LinkedIn în majoritatea cazurilor, tot ce contează e să te prezinți tu pe scurt și să le spui direct ce îți dorești. Prima dată am formulat un mesaj tip pe care să-l adaptez în funcție de persoană/companie/industrie.

,,Salut, X!

Numele meu este Costin, sunt student în anul III la ASE – REI și încerc în momentul de față să îmi construiesc o carieră. Îți scriu pentru un potențial internship / job entry-level în cadrul Y.

Câteva lucruri despre experiența mea:
• Sunt Strategic Leader în cadrul ASER (Asociația Studenților Economiști din România) și mă ocup de asigurarea resurselor necesare dezvoltării organizaționale și asigur overview-ul necesar pentru întreaga asociație.
• Am început să lucrez încă din primul an de facultate și am reușit să acumulez 1 an și jumătate în vânzări (B2B și B2C).

Dacă există în momentul de față o oportunitate pentru mine, mi-ar plăcea să îmi trimiți o adresă de mail unde pot trimite CV-ul meu.


O zi frumoasă în continuare!”

Cam asta am dat la peste 60 de recruiteri. Legit, am luat la puricat toată lista de contacte plus ce am mai adăugat în anumite domenii și pot să zic că am avut succes. Am făcut rost de vreo 10 interviuri cu aproximație, însă doar la câteva am primit un răspuns. Ce ai de câștigat de aici? Well, nu multe până nu ai și jobul, însă măcar creezi conexiuni cu niște oameni interesanți.

Cred că, aproximativ 40-45 mi-au răspuns și chiar dacă nu aveau un job în ce-mi doream eu măcar îmi spuneau: ,,Băi, n-am acum, dar ținem legătura!” (nu în forma asta… că pe LinkedIn toți suntem mai formali, dar ai înțeles ideea).

Oare să-mi fac o promovare diferită?

  • Băiat cu cap caut job cu bani;
  • Băiat cu ceva cunoștințe caută recruiter cu job;
  • Băiat cu potențial deschis la joburi diverse caută recruiter cu joburi deschise;

Mă gândesc că poate nu am abordat eu cum trebuie situația. Cine știe? Lăsând gluma deoparte e evident că nevoia de forță de muncă încă e una crescută, însă puterea pieței a scăzut și chiar dacă încă se angajează mult pe zona de internship/entry-level mi se pare că nu se face cu cap.

Vreau să îți povestesc câteva întâmplări de la interviuri destul de mișto… sau nu.

  • Unul dintre cele mai cool interviuri pe care le-am avut în perioada asta de căutare a fost la una din companiile Big 4. N-are relevanță care. La ultimul interviu am avut cu 2 team leaderi din Germania care îmi puteau fi viitori șefi. Unul dintre ei a întârziat puțin moment în care am mai povestit despre experiența tipei în România (BTW, VORBEA MAI FRUMOS DESPRE ROMÂNIA DECÂT MULȚI ROMÂNI). Mi-a povestit cum a reușit să-și rupă piciorul când se dădea cu placa, pe unde a apucat să plece în drumeții și așa mai departe. A fost cred că unul dintre cele mai mișto interviuri la care am fost pentru că nu am simțit de fapt că sunt la un interviu și că oamenii ăia chiar voiau să mă cunoască, iar la sfârșit, chiar dacă nu am trecut mai departe, atunci când am cerut feedback am primit unul foarte relevant.
  • Am mai avut o experiență interesantă cu o companie pe employer branding. Am așa habar cam cum se face o campanie de employer branding și mai ales dacă vine vorba de studenți. Ce mi-a plăcut aici a fost că am primit un task de rezolvat care mi-a pus creativitatea la încercare, iar noi ca generație apreciem provocările. Din păcate, abia la vreo 3 sau 4 săptămâni distanță am primit răspunsul că vor merge mai departe cu un alt candidat cu mai multă experiență în domeniu și cam atât.
  • M-a contactat o fătucă pe LinkedIn acum ceva timp dacă sunt interesat pe ceva post de vânzări la o companie de IT. A sunat bine pentru mine, era ceva ce mai făcusem înainte, nu era ceva nou. Totul bine și frumos, trebuia să mă aud cu ea și managerul undeva pe la 14:30 și am dat un mesaj că nu mai pot ajunge (nu cu câteva minute înainte, am dat dimineață la prima oră că așa e frumos) și îmi spune că nu-i problemă, revine ea cât de curând. 3 luni mai târziu încep să cred că a uitat.
  • CEL MAI GROAZNIC INTERVIU EVER PE CARE L-AM AVUT. Aveam tot un interviu final cu managera pe echipa de sales la o companie de IT. Oare mă crezi dacă îți zic că într-un interviu de 55 minute mi-a pus 4 întrebări la care am răspuns în maxim 10 minute adunate. Ea a vorbit tot interviul și vă jur că ora aia s-a resimțit ca vreo 3 și ceva. Mă așteptam să nu trec mai departe de când a spus că mai are 2 candidați care au înțeles mai bine task-ul. Acum, iartă-mă pe mine doamna, dar nu mă lași să-ți explic ceva din cum am gândit eu lucrurile pe acolo și mai îmi spui că din toți candidații doar ăia 2 au înțeles ce voiai tu? Data viitoare formulează task-ul mai ca la proști.

Ei bine, au fost doar câteva dintre experiențele din perioada asta. Tot caut și până o să găsesc ceva sper ca tu să ai mai mult noroc decât mine.

C.P.🧐

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s