Viața din soșăl midia

Promit că nu o să fie eseul pe care l-au avut cei de a 12-a la Bacalaureat, ci mai mult o reflexie asupra modului în care eu ca tânăr folosesc platformele de socializare.

Mi se pare foarte interesant cum de mulți tineri au devenit foarte self-aware de ,,intimitatea lor” în mediul online abia după ce au văzut The Social Dilemma (ăla de a fost nebunie pe Netflix). Ironic, nu? Apropo de film, nu pot să zic că am fost dat pe spate, într-adevăr a fost interesant până la un punct, însă mi se pare că se ducea prea mult în teorii conspiraționale și nu facts, dovedite cumva. Acum nu zic că e o problemă reală invadarea vieții private, însă odată ce te înscrii la o platformă de genul, ar trebui să te aștepti ca datele tale personale să fie publice, ține de tine cât lași din datele tale să se vadă.

Am observat o chestie și am citit puțin despre treaba asta, odată ce o persoană se încrie în diferite platforme de social media, intervine un fenomen în care își asimilează tot felul de personalități. Hear me out!

 • Facebook.
  Meh, nu mai e așa de interesant pentru tineri, deci nu prea o să-i mai găsești pe asta;
 • Instagram.

  LiVinG mY bEsT LiFe… Aproape majoritatea dezvoltă aici o dorință de afirmare și realizare. De ce? Who knows? Poate pentru că platforma în sine are un algoritm care te boost-uiește când urmărești celebrități. De exemplu, acum câteva zile i-am dat follow lui Nane și la maxim 10 minute +4 followers care erau fani înfocați… Eu eram: ăăă… ok???
 • LinkedIn.

  Aici se întâmplă din nou o chestie foarte mișto care se numește LinkedIn Effect în care oamenii își pun funcții de te doare capul nu alta. Dacă folosești LinkedIn vei înțelege.

  Danuț – Growth and Innovation Enthusiastic for CEE and Africa

  Băi, Dănuțe, ești nebun? Bine… acum sunt și ipocrit că și eu am ca headline over-optimistic și future-orieted, dar e interesant să vezi cum oamenii își denumesc diferit job-ul doar ca să nu facă parte din aceeași categorie.

Dar cam atât cu platformele astea, de ce tot ne folosesc ele? Pentru că, la urma urmei tot tu ești captat de telefon și tot ce fac prietenii tăi, pe unde se plimbă și așa mai departe. Atât că, nu ar trebui să fie chiar așa.

Platformele de social media sunt create pentru a fi utilizate de tine și nu voi încerca să te conving să renunți la ele, însă uită-te la ce screen time ai la telefon, pe Instagram sigur poți să vezi cât ai stat și dacă vezi 4h că ai media activității zilnice, ei bine, cred că înțelegi care e problema. Gândește-te cât de productiv ai putea fi doar dacă ți-ai opri notificările aplicațiilor și să le păstrezi pe cele care sunt chiar necesare.

S T O R Y T I M E

Acum mai bine de o lună am fost la o emisiune online (nu știu cum s-o numesc exact) în care unul dintre domnii de acolo care e expert în social media și din asta trăiește a zis o chestie mișto legată de platformele astea care cumva m-a făcut să realizez că nu am nevoie de ele. El povestea cum e mult mai productiv dacă îți oprești notificările aplicațiilor și pentru mine era o chestie ciudată… Tu om de social media nu ai notificările pornite? CEEEE?!?! Cum adică? (mintea nopții)

Simplu. Nu ai nevoie ca aplicațiile astea să îți consume timpul. Ce faci de fapt în online? Dai inimioare în stânga și în dreapta fără a avea un return value din treaba asta. Bun, odată ce tu înțelegi lucrul ăsta, de ce mai stai în online? Păăăi, platformele de social media sunt niște intrumente al naibi de bune, apoi dacă înveți să le și folosești în favoarea ta poți începe chiar să monetizezi acest skill.

Acum, ce-am făcut eu cam de vreo lună și ceva? Mi-am oprit notificările tuturor aplicațiilor de pe telefon. Recunosc, al naibi de greu prima dată pentru că simți nevoia să vezi dacă cineva te-a băgat în seamă, să vezi cine ce a mai postat și așa mai departe.

Mi-a luat 6h să-mi dau seama că am nevoie de notificările cel puțin de la mailuri și WhatsApp. Ei bine, nu sunt chiar aplicații de social media ca Facebook, Instagram, etc.

Ce-am realizat după prima săptămână?

Frate, suntem dependenți răăăău de ele!!! Odată ce-am început să intru pe Instagram doar când voiam eu, nu doar când primeam o notificare și în medie aveam 1 h jumătate activitate zilnică spre 2 h sau chiar mai mult în zilele în care nu aveam nimic de făcut.

La o lună și ceva distanță, media mea zilnică de activitate pe Instagram e la 29 minute. Ceea ce nu e rău. Joi a fost singura zi în care am stat mai mult pentru că analizam niște date pentru blog, însă vineri… ei bine, acolo sunt 8 minute petrecute pe aplicație.

Te obișnuiești. E foarte greu, însă odată ce îți impui și îți dorești asta, chiar nu e ceva complicat să faci asta. Măcar încearcă.

C.P.🧐

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s