Studenții sunt de pe Marte, iar Recruiterii de pe Venus

Ei bine, dragi recruiteri, articolul de azi vă poate ajuta să înțelegeți mai bine nevoile studenților și problemele prin care noi trecem când căutăm un job. Acum, pe bună dreptate, cine poate să știe mai bine ce își doresc studenții decât un student?

Eu sunt student în anul 3 la ASE – Facultatea de Relații Economice Internaționale, iar specializarea se numește Economie și afaceri internaționale. I know, big deal, sună fancy și mișto. În mare parte de asta am și ales să vin aici. E un caz particular, nu toți vin la ASE cu gândul de a se angaja încă din primul an, însă ăsta a fost planul meu principal: ,,Mă duc la ASE că am mai mult timp liber și pot să lucrez bine mersi și îmi fac liniștit experiență pe piața muncii.”

Zis și făcut, vine octombrie, încep facultatea și aproape o lună mai târziu pe 5 noiembrie 2018 primul meu job a fost în Cărturești, nu făceam foarte multe, mă ocupam de marfa din magazin din Park Lake, însă repede am învățat să fac și ce făcea un librar și ajunsesem să știu aprope tot în magazin. Salariul era cel minim de 6h, însă nu am putut să mă plâng, mă simțeam super bine că reușeam să îmi câștig primii mei bani munciți de mine. Și mic sfat pentru recruiteri:

 • La primul job din viața lui, un student fără experiență o să fie foarte into it, 110% acolo să învețe ceva nou și să cunoască lucruri noi.

Acum, revenind la primul meu job. Până să am interviul la Cărturești, am mai trecut prin câteva prin magazine din mall, nimic serios. Îmi doream doar să lucrez și să îmi câștig banii. Interviul din Cărturești, țin minte și acum, fusese cel mai lung de până atunci, a durat undeva la 40 de minute în care am discutat despre mine, planurile mele și mai ales hobby-urile mele. Mi s-a părut extraordinar să nu fie vorba despre ei în mare parte, ci despre mine.

Și până în ziua de azi, sunt tare recunoscător pentru oamenii pe care i-am întâlnit acolo și pentru atmosfera de la muncă, plus că am învățat foarte multe despre cărți și filme. Mă trezeam la 7:00, la 7:20 plecam din Belvedere (Crângași) și cel târziu la 8:00 eram la muncă. Într-o perioadă de 3 luni cât am lucrat acolo, am trecut prin toate stările: m-am certat cu șefa, am întârziat (când ajungi la 6:30 după Balul Bobocilor sigur nu ajungi la 8 la job) și m-am sărutat cu o colegă la un party și așa mai departe.

3 luni mai târziu și apare o nouă oportunitate pentru mine. După ce-am câștigat concursul de Miss&Mister din cadrul Balului Bobocilor, unul dintre premii a fost o cămasă pe comandă la un atelier de costume Made-to-Measure – Sir Ludovic. Atelier la care urma să lucrez. Timp de 1 an și puțin am făcut consultanță vestimentare și am creat costume pentru oameni de business sau bărbați care se căsătoareau. Acolo am învățat vânzări B2C la greu și am reuși să îmi ies din zona de confort într-un mare fel, dar și niște noțiuni de management.

A fost un job la care nu credeam că voi ajunge vreodată, un dream job pentru mine la vremea aia. O altă chestie pentru angajatori ar fi:

 • Generațiile care vin acum își doresc al naibi de tare să fie autonomi și să aibă timp pentru ei, de asemnea și oportunități constante de dezvoltare personală.

Am și citit despre asta într-un articol că generația Z ar fi dispusă să renunțe până la 10-15% din salariu pentru mai puține ore de muncă. Asta ar trebui să vă spună ceva. Nu ne place să fim bătuți la cap timp de 8h când noi de fapt suntem productivi doar 6h. Luați exemplul Suediei unde programul de lucru e de 6h/zi. Poate nu sunt ăia atât de bătuți în cap și știu ei ceva despre treaba aia de ne-o dorim toți – productivitate.

În momentul în care am hotărât că e timpul pentru o schimbare, am ales să merg mai departe. La Universum, unde am întâlnit o echipă foarte mișto. Am stat și pe acolo câteva luni până am decis că e momentul să ma axez pe mine și pe voluntariat.

După aproape 1 an jumătate de activitate pe piața muncii, pot să zic că mi-am cam dat seama de ce își doresc companiile și în general recruiterii. Băi, dacă soft skills-urile (creativitate, problem-solving, leadership) voastre sunt bune, e tot ce trebuie. Hard skills-urile (sales, marketing, HR) le învățați la ei. Din punctul meu de vedere, pentru un student sunt următoarele lucruri foarte importante, poate mai sus și decât salariul.

 • Oportunități de dezvoltare personală. Odată ce un student beneficiază de workshop-uri sau traininguri în cadrul unei companii, șansele ca el să rămână sau să vină sunt net superiorioare decât într-un mediu în care faci o activitate repetitivă, monotonă dacă vrei să-i spui așa.
 • Cultura organizațională puternică. Mi-am dat seama de treaba asta făcând parte dintr-o organizație de studenți. Apartenența la grup e unul dintre lucrurile cele mai importante pentru un student în momentul ăsta, faptul că el se simte parte dintr-o comunitate cu siguranță el va da înapoi acelei comunități sub forma de rezultate.
 • Flexibilitate și echilibru. O altă chestie destul de importantă e ca studentul să se simtă că nu e overwhelmed cu task-uri și cu rapoarte peste rapoate. Tot ce ne dorim noi e un echilibru între work flow-ul pe care îl avem și activitatea de zi cu zi. Ne dorim doar să lucrăm și să mai avem și timp de noi, dar știți deja asta, însă nu prea se vede.

Majoritatea tinerilor pe care îi cunosc și sunt mulți, nu își doresc neapărat un brand cu nume mare. Își doresc una din chestiile de mai sus. Am pus 2 întrebări câtorva prieteni care mi s-au părut relevante în contextul ăsta.

1) Ce înseamnă pentru tine un job ideal?
2) Ce ți-ai dori mai mult să vezi din partea recruiterilor / companiilor?


Tibi, student la FABIZ – engleză, anul 2

 1. Ce înseamnă pentru tine jobul ideal?

  ,,Pentru mine, jobul ideal înseamnă să am un birou minimalist  într-o cladire de sticlă cu o viziune minunată, să mă imbrac mereu la costum, să am niște oameni extraordinari alături și sa fiu foarte pasionat de ceea ce fac. Glumesc, adică imi doresc asta, însă nu totul se rezuma aici, ba chiar această viziunea este compusă din mai multi factori:

  Mediul de lucru 

  De ce? Pentru că, eu empatizez foarte mult cu oamenii din jur și condițiile în care îmi desfășor activitatea. Îmi doresc să am alături oameni seriosi, responsabili, sociabili și de la care am ceva de învatat. De asemenea, acest mediu trebuie să reprezinte multe provocari care să mă motiveze să mă implic mai mult si sa fiu mai atras de ceea ce fac.

  Oportunitatea de dezvoltare personală si profesională

  Este important să știu că jobul pe care îl am mă ajută să îmi dezvolt abilitățile de hard skills, dar mai ales cele de soft skills. In ziua de azi, majoritatea oamenilor, profesorilor, instituțiilor de învațământ pun accent foarte mare pe acumularea unor informații tehnice deoarece consideră că acestea îți vor garanta succesul în carieră. Însă eu cred că o viață de succes nu se rezumă doar la cum știi sa faci anumite lucruri, ci la caracterul fiecaruia dintre noi. Modul în care realizezi acele activităti, principiile după care te ghidezi si abilitatea de a cunoaște persoanele din jurul tău și cum să interactionezi cu ele, acestea sunt cele mai valoroase si imi doresc ca în cadrul acelui job să îmi dezvolt aceste abilități.

  Beneficiile salariale oferite de către companie

  Desigur, eu sunt un om care se ghidează după ce beneficii obține în urma efortului pe care îl depune. Astfel, din acest punct de vedere, jobul ideal îmi oferă posibilitatea de a nu avea probleme financiare, de a putea acoperi toate cheltuielile principale pentru o viață foarte bună, dar și de a putea economisi.  Într-adevăr, aceasta este o afirmație cam generală că depinde foarte mult de stilul meu de viață, însa în același timp mă ghidez si după posibilitatea de a avansa într-o companie reprezintă un beneficiu major în luarea deciziei de a mă angaja sau nu acolo.

  Libertatea de a putea desfașura si alte activități pe lângă viața profesională

  Cunosc foarte multe persoane foarte pasionate de munca lor, ba chiar se afundă în foarte multe task-uri și uită de viața lor personală. Eu am 20 ani si mi-am propus că nu vreau să am o astfel de viață, iar după să mă uit in spate să vad cât de multe regrete am. De aceea, eu traiesc după ideea de a avea un program flexibil. De a cunoaște foarte bine ceea ce ai de făcut, ce task-uri ai de îndeplinit si după ce le faci, sa fii liber. Ma uit în jur și văd oameni care își irosesc timpul doar pentru că au un program strict și un sistem care nu le încurajează eficiența. Mulți trebuie sa stea la birou, chiar dacă și-au terminat treaba, doar pentru că au un program de 6 sau 8 ore și nu pot să plece. Ei bine, obiectivul meu este de a îmi realiza task-urile cât se poate de repede și calitativ, iar după să am libertatea de a face ceea ce consider că este mai bine cu timpul meu.”
 2. Ce ți-ai dori mai mult să vezi din partea recruiterilor / companiilor?

  ,,Așa cum am spus și mai sus, îmi doresc de la companii să promoveze eficiența oamenilor ei. Compania ideală este cea care crede și se ghidează după viziunea de a își face angajații fericiți în primul rând. De ce? Pentru că o persoana care este motivată, fericită și sănătoasă va fi mereu dispusă să își dedice mai mult timp lucrurilor ce țin de viața profesională și va face totul din placere. Oamenii fericiti aduc rezultatea mai bune și acest lucru reprezintă nimic altceva decât o situație win-win între angajat si companie.

  Mai concret, îmi doresc să văd de la recruiteri / companii că nu mai pun atât de mult focus pe rezultatele școlare, diplome etc, ci să se focuseze pe ce fel de oameni angajează. Un om serios, responsabil, dar care nu a avut cele mai bune note sau nu a fost la vreo școala de top, însa care este dornic sa învețe va fi întotdeauna un asset mult mai mare decât cineva care a absolvit cea mai buna universitate, însa este arogant, lipsit de respect si care se uită numai pentru propriul interes.”

Miruna, studentă la CIG, anul 3

 1. Ce înseamnă pentru tine un job ideal?

  ,,Pentru mine un job ideal este acela pentru care mă trezesc motivată dimineața, unul care mi oferă siguranță Și stabilitate în ceea ce privește viitorul unul care îmi oferă satisfacție, care mă ajută să evoluez atât din punct de vedere profesional cat și personal. Punct de vedere financiar bineînțeles să fii mulțumitor pentru că la finalul zilei te interesează și cat câștigi. Să te simți relaxat, să pot să formez conexiuni noi cu oamenii.”
 2. Ce ți-ai dori mai mult să vezi din partea recruiterilor / companiilor?

  ,,Mi-aș dori să văd mult mai multă implicare în ceea ce privește recrutarea În sensul în care să reușești să cunoști persoana respectivă și dincolo de aptitudinile sale în ceea ce privește domeniul respectiv să fie testata din punct de vedere al inteligenței emoționale al inteligenței digitale a modului sau de a reacționa în anumite situații, a modului în care gândește din punct de vedere al imaginației și al creativității.”

Narcis, student la REI, anul 3

 1. Ce înseamnă pentru tine un job ideal?

  ,,Pentru mine, jobul ideal înseamnă in primul rând colegialitate și spirit de echipă, pentru că din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai frustrante lucruri la un loc de muncă este să nu ai cu cine să comunici și să conlucrezi. Un al doilea aspect ar fi proporția muncă-viață socială, care este tot mai mică in funcție de cât înaintăm in vârstă. Pentru mine viața socială este foarte importantă, deci mi-ar plăcea un job care să ofere un program flexibil, dacă astăzi ai o problema, te duci la serviciu cu 2 ore, 3 ore mai târziu și nu este nicio problema, atâta timp cât îți finalizezi task-urile. În plus, eu unul îmi doresc un job scalabil, presupun că nimeni nu își dorește un job unde să stagneze.Este foarte important să ne dezvoltăm și să învățăm cât mai multe, așa că un job scalabil și care oferă programe de training, este ideal.

  Creativitatea este un alt punct important, asta dacă vorbim de joburi care nu necesită clasica procedură „monkey see, monkey do”. Din punctul meu de vedere, jobul ideal este un job in care ești încurajat sa îți exprimi creativitatea prin munca pe care o faci, pentru mine fiind atrăgătoare joburile in marketing, vanzari sau orice ține de grafică digitală, arhitectură sau web design. Doresc să închei prin a spune din nou că acestea sunt strict părerile mele personale, și ca jobul ideal variază in funcție de nevoile și pasiunile fiecăruia. Pentru mine jobul ideal poate fi freelancingul pe marketing, în timp ce altcineva poate își dorește să devină sudor sau barman. Parerea mea este că important e să ne alegem ceva ce facem cu pasiune, pentru că un job făcut cu pasiune îți va întrece mereu așteptările și te va ajuta să vii in fiecare zi cu entuziasm la locul de muncă.”
 2. Ce ți-ai dori mai mult să vezi din partea recruiterilor / companiilor?

  ,,Mi-aș dori ca în fiecare companie să existe principiul de meritocrație. Angajații care se dedică muncii lor și cărora chiar le pasă de viitorul companiei ar trebui să fie mai apreciați și remunerați corespunzător, astfel companiile ar trebui să își pregătească un suport material suplimentar pentru angajații pasionați:). În plus mi-aș dori ca fiecare companie să aibă procese foarte bine puse la punct pentru ceea ce înseamnă management, pentru că am observat de multe ori lipsa de comunicare, care duce la neînțelegeri și probleme intre echipe și team-leaderi.”

Acum, ce îmi doresc eu să văd când îmi caut un job și probabil și alți studenți?

 1. E extrem de frustrant să aplici pentru job-uri fantomă. Mai aplic din când în când la posturi unde mi se pare că sună bine și mi-ar plăcea să lucrez însă aștept în zadar. Am așteptat și 2 luni fără răspuns la un job postat cu 4 zile în urmă pe LinkedIn. Mă potriveam și cu criteriile cerute cu tot, odată ce studenții vor acumula această frustrare că un brand mare face treaba asta, cu siguranță credibilitatea voastră va scădea în ochii noștri, pentru că sincer să fiu acum, nu un brand cu nume mare căutăm.
 2. Altă chestie frustrantă e să vă doriți interni cu 2-3 ani experiență. Ăăă, de unde tăică 3 ani experiență dacă ăla a mâncat doar facultate pe pâine încă din anul 1? Înțeleg că mai sunt unii care au lucrat încă din anul 1, dar ăștia nu vor mai veni pe salariul ăla basic oferit de 70% dintre companii când se poate duce acolo unde cu 2-3 ani experiență intri pe post mai avansat decât cel de junior/intern. Mai înțeleg că vă doriți studenți capabili și cu experiență anterioră relevantă pentru post, dar nu se presupune că pe interni îi învățați de la 0 tot? Știm bine amandoi, drag recruiteri că de fapt îți dorești un student cu soft skill-uri dezvoltate bine, nu vrei un student cu 10 pe linie la facultate, că nu te ajută dacă îți știe ăla Teoria Ricardiană când facem ads-uri pentru campaniile de promovare, right?
 3. Deși ne dorim același lucru vorbim diferit. Așa cum am denumit și articolul, mi se pare că noi ca studenți care ajung pentru primele dăți la un interviu nu au habar de ce să ceară. Nu știu de asemenea care le sunt beneficiile, lucrurile pentru care să se ducă în compania respectivă. Am fost la câteva interviuri și vă spun sincer că nu mai vreau să aud prezentarea pe care o găsesc pe site… Vreau să aud ceva concret, de ce ar trebui eu să vin la voi, ce îmi puteți oferi dacă aleg să mă angajez la voi? Tinerii de acum și în general generațiile care vin din urmă sunt din ce în ce mai conștiente că dacă nu o să meargă la X se pot angaja oricând la Y. Așa că, din perspectiva unui student care își caută un job și mai știe câte ceva, la interviu prezentați de ce studentul o să crească cu voi și atenție! Cu voi, nu doar cu compania! (apartenența aia la grup despre care spuneam mai devreme)
 4. Ne dorim mentori, nu manageri! Din ce în ce mai mult, observăm o tendință a tinerilor de a nu se mai supune atât de mult regulilor, vrem cât mai multă libertate și pe bune dreptate, o merităm. Ce înseamnă de fapt pentru noi un mentor? Ei bine, ideea în sine de a avea o persoană care e responsabilă direct de evoluția ta și de învățarea ta. Un mentor e de fapt mai mult decât un model de urmat, mentorul e acolo cu tine de fiecare dată când ai nevoie, în schimb managerul are alte priorități, nu e despre evoluția ta, ci mai degrabă evoluția companiei. Cam aceeași discuție cu nevoia de lideri și nu de manageri, ne dorim ca persoana din conducere să fie un mentor, un lider. Am găsit și un articol interesant acum ceva timp pe LinkedIn tocmai despre asta: Millennials Want Mentors, Not Managers.

Aș vrea să văd schimbarea asta și știu că nu o să vină acum, dar cu pași mici o să vină. De ceva timp am început să citesc destul de multe rapoarte și cercetări făcute de multinaționale. Îmi plac mult cele de la Deloitte, iar pentru azi o să te las cu un articol care chiar mi-a plăcut și se kind of potrivește cu subiectul nostru.

Preparing tomorrow’s workforce for the Fourth Industrial Revolution

Nu e o noutate că suntem deja în a 4-a Revoluție Industrială și că niște băieți deștepți se joacă cu Inteligența Artificială, iar până la Singurality mai avem mult, dar hai să fim conștienți de skill-urile de care noi studenții avem nevoie în viitor, nu acum. #long-term #thinking

Ah, da. Poate vă ajută și articolul ăsta. Mi-a plăcut și sunte de acord.

16 Skills pentru Viitor

Până data viitor, cheers!

C.P.🧐

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s