DoR sau Netflix?

Sunt unul dintre acei tineri care caută ceva diferit pe internet. De cele mai multe ori caut comunități de oameni care chiar au ceva de spus și dacă mai e și o inițiativă din România, COUNT ME IN!

Azi o să îți povestesc de ce aleg să renunț la Netflix și să mă abonez la DoR.

Recent, am văzut pe Facebook la o prietenă din listă o postare legată de DoR și despre cum și ce înseamnă de fapt această comunitate. Nu pot să zic că am citit în fiecare zi articolele lor, înșă știu de ei cam de pe vremea când lucram în Cărturești (adică acum 1 an și jumătate cred). Spuneam de faptul că apreciez enorm de mult inițiativele care pleacă din România și spun în continuare faptul că aici mai sunt și altfel de oameni. Nu doar hoți. Nu doar corupți, dar să nu discutăm acum.

Îți voi da câteva argumente pentru a încerca să te conving să faci și tu trecerea asta sau măcar să te gândești la ea.


1) Presa din Românica nu e atât de drăguță.

Știm deja incidentul de acum câteva zile sau săptămâni cu Selly în care demonstează cu 100$ cum efectiv toată presa din România e plină de bullshit și fake news. Poate trebuia să pună titlul mai simplu: ,,Cum să distrugi presa din România în 15 minute.” Căci atât a durat clipul său, o să las aici un link dacă nu ai apucat să vezi despre ce e vorba.

Eu unul îți jur că m-am săturat de fake news, de aceeași poveste spusă cu altă gură. Pe bune, caută orice știre pe internet și vei găsi exact un copy-paste pe toate site-urile de ,,știri”. Mai mult decât atât, sunt convins că majoritatea consumatorilor de content TV acum sunt +30, nu e spus de mine, e spus de niște domni mai deștepti decât mine că în medie un adult consumă content TV undeva pe la 170 minute zilnic, asta prin 2019, iar contentul de pe internet e undeva la 200 minute în medie pentru un adult. Gândește-te la faptul că e vorba despre adulți și nu tineri. Noi avem deja cătușa pusă de telefon și nu mai e o noutate.

Revenind la subiectul cu presa noastră dragă din online, chiar vrei să consumi același subiect la nesfârșit? O să ajungem ca ăia din filmul Idiocracy (trebuie văzut!).

Jurnalismul alternativ, cum îmi place mie să îi spun poate fi o soluție pentru tine dacă te-ai săturat să vezi aceeași știre peste tot. E mult spus știre, dar ai prins ideea… Eu ca tânăr chiar îmi doresc ca informația pe care o primesc să fie verificată și validată de surse reale. Nu vreau un ȘOC ȘOC BREAKING NEWS despre cum Vulpița a căzut pe scări sau mai știu eu ce. Vreau să aud povești reale. Vreau să aud și să citesc despre lucruri interesante. Despre altceva.

Ei bine, cam asta fac cei de la DoR ori de la Vice sau Recorder (dacă vrei niște reportaje altfel). So, vrei presă pe bune? Check them!


2) Comunitățile de tineri trebuie să audă despre presa alternativă.

Acum sincer să fiu, nu sunt sigur că presă alternativă se numește, însă așa cum vine ea, e o alternativă la opțiunile pe care le avem.

Îmi place să cred în ideea de comunități pe care tinerii le schimbă și chiar cred că noi ca generație de tineri prin implicarea activă în societate vom aduce schimbarea, însă nu desprea asta e acum vorba. E despre cum mai mulți tineri ar trebui să audă despre tipul ăsta de presă și să citească și altceva.

O să fac o listă cu câteva titluri interesante care mi-au plăcut de pe DoR:

Nu am nimic mai mult de adăugat. Citește și convinge-te singur/ă de ce aleg să fac parte din comunitatea DoR.


3) Mult pentru nimic.

Ideea mea nu e să renunți total la Netflix, dar eu ca student fără un venit acum stabil aleg să îmi atribui responsabil modul în care îmi aloc banii. Dacă tu îți permiți să plătești și un abonament la Netflix și la toate celelalte aplicații pe care le mai ai, go for it!

Hai să o luăm așa!

Ce înseamnă 15 lei/lună?

  • Abonament Netflix cu încă 3 prieteni;
  • Un pachet de țigări (și pentru heavy smokeri știm toți că minim 500 lei dați pe tigări lunar);
  • Un meniu de la un lanț cunoscut de Fast Food;
  • 3 beri;

Și lista poate continua… Pe bune, gândește-te așa: Ce e mai important pentru tine?

Un articol de 15 minute sau un episod de 45 minute din serialul tău nou început (desigur poți să-l vezi și pe site-uri alternative, dar nu asta contează). Suntem în epoca vitezei, e interesant cum cântărim timpul când e vorba de citit sau vizionatul contentului video. Ajungi să crezi că acel ,,încă un episod că nu e încă 3 dimineața și oricum nu fac nimic mâine” e mai scurt ca durată decât 30-40 minute de citit.

Revenind la priorități. Pentru mine avantajul comparativ îl are abonamentul DoR, dat fiind lista mare de opțiuni pe care le oferă odată cu abonamentul digital. O să las un printscreen mai jos să vezi exact ce zic.

15 lei/lună sau 110 lei/an

Astea sunt argumentele mele. Caută și implică-te activ în comunitățile din România care contează și care fac diferența. Ușor, ușor cred că ne îndreptăm spre calea cea bună. Sper. O să cred asta în continuare. Odată cu comunitățile de genul DoR, speranța mea în societatea românească crește pe zi ce trece. Și mi-ar plăcea ca și tu să te implici și să susții DoR.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s