Despre educația civică

Am ales un titlu simplu de data asta pentru că e un subiect poate prea puțin tratat în societate și dacă e abordat în școli e la un nivel mediocru. Vreau întâi să creez backstory-ul de la care a plecat treaba asta. Acum câțiva ani am cunoscut o tipă care era pâinea lu’ Dumnezeu. Totul era despre cum să facă bine în societate și cum să dea înapoi oamenilor, la un moment dat și-a donat o parte din păr pentru o cauză (nu mai știu exact cum se numește cauza respectivă, dar ceva legat de femeile cu cancer). Ok, bun. Lucrul ăsta m-a făcut să zic: ,,Wow. Chiar există astfel de persoane?” Până atunci nu am văzut pe nimeni să facă ceva în ideea asta ce ține, din punctul meu de vedere, de educația civică și responsabilitatea socială.

Recent, am mai văzut pe Instagram o tipă care a făcut același lucru cu donatul părului unei cauze. Am ținut să-i spun cât de mult mă bucur să văd că încă sunt persoane cu un suflet atât de bun. Acum, m-am gândit și eu cum să fac ceva în privința asta de responsabilitate socială și implicare civică.

Și am decis să scriu articolul ăsta.

Vreau în primul rând ca tu, cititorule, să înțelegi ce înseamnă de fapt educația civică și responsabilitatea socială. Să fim serioși, educația aia civică din generală era cea mai plictisitoare materie ever, nu e nici 10% din ce înseamnă de fapt noțiunea asta. Pentru mine, tot ce ține de informarea asupra unui subiect înseamnă ori să citesc până epuizez subiectul respectiv ori să îmi iau informația dintr-o sursă specializată.

Ok, ai văzut clipul și acum te întrebi: ,,De ce ar fi importantă educația civică și responsabilitatea socială?”

Educația civică înseamnă că tu ca individ înțelegi modul de funcționare al statului în care trăiești, al modului în care legile funcționează și sunt aplicate. Astfel că, atunci când tu ca individ îți cunoști drepturile și înțelegi modul de funcționare al democrației poți alege să faci lucrurile drept. Așa cum trebuiesc făcute. Eu unul m-am săturat doar să se dea cu părerea și să aud cuvinte în vânt, despre interpretări ale te miri cui asupra unor legi și mi se pare important să înțelegi un lucru: Tu și doar tu ești responsabil de mediul socio-economic în care trăiești. Clișeic poate, era și vorba aia:

Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Gandhi

Bun, acum poate te întrebi ce legătură are să îți cunoști drepturile cu donarea parului. Ei bine, aici intervine partea de responsabilitate socială. Adică ce ține de moralitate. Gândește-te doar la câte contexte ai avut în care ai fi putut face un bine fără a aștepta ceva la schimb, nu e atât de greu să fii moral, chiar și într-o societate cu poate încă o mentalitate a comunismului din secolul trecut.

Responsabil social poate însemna multe lucruri. Poate însemna că donezi sânge, donezi din părul tău unei cauze, te implici activ în activități de ecologizare (fac o mică paranteză să amintesc de YouTuber-ul Mr.Beast care a plantat 20.000.000 de copaci, păi n-ar fi păcat să audă si influenkerii noștri câte views a făcut?). Un exemplu mișto mi se pare ce fac multinaționalele cu campaniile de CSR (Corporate Social Responsability sau Responsabilitatea Socială a Corporațiilor) care da, majoritatea se axează strict pe contextul actual sau problemele cele mai mari. Îi poți învinovăți? Atât timp cât există o problemă mare și o companie cu fonduri de cheltuit, de ce să îi blamezi că fac ceva în privința asta?

La un scurt search pe Sfântu’ Google, am găsit un website: CSRmedia unde găsești toate activitățile și campaniile de CSR ale companiilor. Chiar cred că dacă cu pași mici începem să facem o mică schimbare în mediul în care trăim, lucrurile vor deveni mai bune. Nu acum, dar în 10-20 de ani, m-aș bucura să văd oameni educați care înțeleg un lucru înainte de a-l pune pe masă.

Acum, sincer… Nu te-ai săturat și tu de atâta mediocritate la nivelul societății? Îți spun lucrurile de care m-am săturat:

  • M-am săturat să văd indiferență în sistemul de învățământ din România.

  • M-am săturat să văd corupție și nepotism în toate instituțiile care ar trebui să ofere siguranță și încredere.

  • M-am săturat să văd promovarea unor valori amorale în mass-media și social media.

  • M-am săturat să văd lipsă de respect față de medici și cadrele medicale.

  • M-am săturat să văd puțini oameni cu bun-simț.

  • M-am săturat de analfabetismul care îmi decide viitorul.

Acum, fă o pauză și gândește-te: Tu de ce te-ai săturat? Și ce faci în privința asta?

Cred că, abia în momentul în care conștientizezi care sunt lucrurile care te frustrează vei putea face ceva în privința asta. Nu îți place ce vezi la TV? Ei bine, nu te mai uita, vinde televizorul și cumpăți un Kindle. Ideea principală e ca tu să îți găsești niște lucruri alternative pentru ce te frustrează și să faci ceva serios în privința asta. Nu rămâne la nivelul doar de a verbaliza problema ta, ci du-o până la capăt.

Uite o idee. Vine ziua ta. Da, să te îmbeți cu 15 prieteni e mișto, dar ai făcut vreodată un eveniment caritabil pentru a susține o cauza? Cum adică nu știi cum să faci asta? Uite, oamenii ăștia de la Galantom au o campanie ,,Dăruiește ziua ta” unde tu îți alegi o cauză pe care vrei să o susții, iar prietenii tăi pot alege să doneze o sumă de bani cauzei respective.

Ah, da. O altă sursă de unde poți lua informație gratuită despre ce înseamnă toate astea sunt cei de la Funky Citizens care fix cu asta se ocupă.

Așa că, vezi câte contexte ai de a fi și de a învăța ce înseamnă să fii responsabil social și de a da dovadă că ești educat civic?

Noi ca generație suntem schimbarea. Asta e clar. Ne vom crește copiii în societatea pe care o generăm acum și pe care o alegem, pentru că, eu cred că trebuie să te blamezi pe tine în primul rând dacă ceva nu merge bine în societate, înainte de a o blama pe tanti Gica din vale că a votat pentru o găleată. De ce nu faci tu ceva în privința asta? De ce nu ești tu motivul pentru care tanti Gica din vale nu mai votează pentru o găleată?

Despre chintesența societății poți afla din fel și fel de locuri, dar catalizatorul principal al societății este însuși educația civică. E o chestie pe care mi-o spun mereu: ,,România nu poate, tinerii capabili care încă n-au plecat pot!” Băi și chiar cred în treaba asta. Cred că, există grupuri de tineri care atunci când își propun să facă ceva pentru societate găsesc un mod prin care să o facă. Sper ca după articolul ăsta am dat un boost de implicare sau asumare în ce privește resposabilitatea socială.

În final, vreau să te las cu o melodie care mie îmi place mult. Enjoy it!

C.P.🧐

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s