Nu vă mai plângeți!

Ei bine, am văzut recent un videoclip postat de Selly, puștiul de altfel foarte smart din punctul meu de vedere. A făcut și face la vârsta lui mai multe decât fac mulți ,,băiețași” care doar își pierd vremea pe social media cu dorința de a deveni cândva #influenkeri. Dar nu despre asta e articolul ăsta.

M-a pus pe gânduri faptul că așa cum e acum sistemul educațional din România dezamăgește pe toată lumea. De la tineri pe care îi pierdem că sunt luați în bătaie de joc până la acei profesori care încă își fac treaba în pofida salariilor din învățământ. Sistemul în forma lui actuală, eșuează să creeze viitori profesioniști într-un domeniu și nu te pregătește pentru viață deloc. Nu te învață în liceu cum să plătești o factură sau în facultate cum să iei un credit potrivit.

Apoi, mi-am pus întrebarea: Oare chiar știm doar să ne plângem de tot ce se întâmplă în societatea românească?🤔

Păi da. Știm să ne plângem de milă și să nu acționăm în niciun fel. Lăsăm lucrurile așa că ,,las’ că merge” sau ,,eh, oricum nu se schimbă nimic”. Sunt două dintre chestiile care mă zgârie pe creier efectiv… Toată indiferența tinerilor care pot schimba ceva, însă aleg să nu o facă și doar să meargă cu turma pentru a se conforma să nu supere bo$$u. Toți se plâng că sunt atâtea neajunsuri în societate, spre exemplu: nu sunt salarii. Da, bo$$, ai încercat să faci ceva ce alții nu fac și nu reușești să câștigi bine din asta?😡

Un alt exemplu bun pentru indiferența tinerilor de acum e modul și procesul lor educațional. Băi, vezi că în liceu nu înveți nimic care să te ajute în viață, că să fim serioși, nu o să mă duc în piață să mă întrebe Baba Leana vreo derivată ca să-mi dea 2 kg de roșii. În facultate, din păcate, tot de pe un manual din anii ’70 ți se va preda și ce crezi? De cele mai multe ori nu vei avea nevoie în viață nici de informația respectivă. Acum… întrebarea mea e următoarea: De ce nu faci ceva să te diferențiezi de ceilalți? 🤔

Tu, tânărule absolvent de liceu, de facultate ești viitorul. Fă și tu ceva care să conteze, nu aștepta 7 7 7 7 7 la păcănele și bagă nasul în niște Leadership din cărțile lui Simon Sinek că tot avem nevoie de niște lideri capabili, niște marketing de la Seth Godin că ne-am plictisit toți să vedem aceleași campanii de promovare, bagă niște lucruri de Start-Up de la Eric Ries dacă tot îți dorești independența aia financiară.

Ah da, când a devenit o rușine să fii croitor? Nu ai nevoie să termini Stanford să înveți croitorie… Cu pasiune pentru croitorie îți deschizi un atelier și poate nu acum, dar te asigur că în 10 ani nu vei mai găsi niciun croitor bun și atunci de ce să nu fi tu ăla? Am ajuns într-o societate în care toți își doresc să facă Facultatea de Drept, Facultatea de Medicina, dar nu mai vrea nimeni să facă ceva diferit. O să ajungem o țară de avocați și medici plecați pe cine știe unde că sunt mai apreciați acolo.

Și de ce să pleci din țară atât timp cât încă sunt atâtea oportunități de creștere și învățare? Normal că dacă tu, pesimistule, vezi pereți gri și corupție până și pe scara blocului nu te vei bucura de nimic din tot ce îți poate oferi România. Un mic sfat, data viitoare când te gândești la motivele pentru care să pleci din țară că nu îți merge bine, intra pe Facebook și vezi doar câte evenimente găsești gratuit în București de la artă până la evenimente de tehnologie, gândește-te la tot ce ai aici.

În concluzie, renunță la smiorcăieli, nu te mai plânge atât de tot ce ți se întâmplă și găsește lucrul de care ești pasionat. Încearcă tot ce ți se poate părea nou și nu pleca la drum cu prejudecăți. Dacă vrei să înveți ceva, caută acel lucru și epuizează toate sursele pe care le găsești, nu aștepta să-ți dea cineva mură în gură.

C.P.🧐

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s